De gemeente Oegstgeest, gelegen in de provincie Zuid-Holland, telt ruim 23.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 7,75km2. Oegstgeest is een buurgemeente van Leiden en is dichtbij de kust gelegen. De plaats is zowel met de auto als over het water goed bereikbaar, vanwege de nabij gelegen A4 en het Oegstgeestkanaal.

De naam Oegstgeest heeft geen eenduideige herkomst. ‘Geest’ verwijst naar de geestgronden (cultuurgrond) die in de zeventiende eeuw is afgegraven om ruimte te geven aan de stadsuitbreidingen van Leiden. Oest verwijst vermoedelijk naar de geografische ligging van de plaats, namelijk ten oosten van de geestgronden. Vandaar dat Oegstgeest vroeger ook wel werd gespeld als ‘Oestgeest’ of ‘Oostgeest’. Het is echter ook moeglijk dat de naam verwijst naar de oorspronkelijke eigenaar van het grondgebied genaamd Osger, in de tiende eeuw luidde de naam nameijk Osgeresgeest.

De gemeente Oegstgeest begon vanaf het begin van de twintigste eeuw zijn vorm te krijgen zoals hij deze nu heeft. Hoewel het grondgebied al zeer vroeg in de geschiedenis is genoemd, was het tot het einde van de negentie eeuw een verzamelijk van kernpunten, dat wil zeggen diverse huizen en weilanden. In de vorige eeuw is langzaam de gemeente opgebouwd zoals we deze nu kennen door onder meer de aanleg van diverse parken en de ontwikkelingen van diverse wijken. De wijk Nieuw Rhijngeest is de nieuwste aanwinst van de gemeente.

Oegstgeest kent een aantal karakteristieke gebouwen binnen de gemeente en in de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn de Groene of Wilibrordkerk en Kasteel Oud-Poelgeest. Op dezelfde plaats waar vroeger het eesrte Oegstgeester kerkje zou zijn gewijd door Wilibrord, staat inmiddels de Groene of Wilibrordkerk. Hoewel de kerk bij het beleg van Leiden in 1574 voor een groot deel werd verwoest, is het gebouw weer in ere hersteld. Het kasteel Oud-Poelgeest, tegenwoordig een congreshotel, werd omstreeks 1667 herbouwd op de fundamenten van de dertiende eeuw en is in 1940 aangekocht door de gemeente.


Grotere kaart weergeven