Home / Oegstgeest / 11 tips voor de ultieme boswandeling

 

bos-verzamelen-kinderenMet name in de herfst zijn de verschillende parken in Oegstgeest schitterende wandelplekken. We geven je hier elf tips om een wandeling met je kinderen in een park of bos net wat extra’s te geven.

1. Verzamelen

In de herfst ligt het bos vol met kastanjes, beukennootjes en bladeren in alle vormen, kleuren en maten. Neem voor de kinderen een mandje mee tijdens het wandelen, waarin ze allerlei herfstmaterialen kunnen verzamelen. Thuis kun je hier leuke knutselwerkjes van maken, zoals herfstpoppetjes, geverfde bladeren en kijkdozen.

2. Leren

Kinderen, met name iets oudere kinderen, vinden wandelen vaak saai. Stel daarom een doel. Je kunt bijvoorbeeld een natuurgids meenemen en je kinderen onderweg de planten, vogels en insecten erin opzoeken. Dat is zowel leuk als leerzaam.

3. Beestjes

Verstopt in het bos vind je allerlei kleine diertjes. Kevers, slakken en spinnen houden zich overal schuil. Ga met je kinderen op zoek naar deze beestjes. Met een vergrootglas kun je ze van dichtbij bekijken.

4. Paddenstoelen zoeken

In de herfst springen natuurlijk de paddenstoelen uit de grond. Ga met je kinderen op ontdekkingstocht. Met een klein spiegeltje kun je ze onder de hoed van de paddenstoel laten kijken. Waarschuw je kinderen wel van tevoren dat ze de paddenstoelen niet mogen aanraken.

paddestoelen-zoeken-bos

5. Lachen naar het vogeltje

Organiseer een fotowedstrijd voor je kinderen. Hierdoor leren ze extra goed naar de natuur kijken. Het kind met de mooiste foto wint natuurlijk de wedstrijd.

6. Bomen

Bomen vind je natuurlijk in het bos, maar ook in parken. Bomen lenen zich uitstekend voor het doen van allerlei spelletjes. Neem bijvoorbeeld een meetlint mee en doe een wedstrijd wie de dikste boom kan vinden.

7. Slenteren door de bladeren

In de herfst is de grond bezaaid met gevallen bladeren. Wat is er nu leuker dan met je kinderen door de bladeren rennen, ze omhoog schoppen en gekke foto’s maken?

door-de-bladeren-slenteren

8. Staatsbosbeheer

Op de site van Staatsbosbeheer vind je allerlei leuke georganiseerde buitenactiviteiten om met je kinderen te doen. Voorbeelden zijn een heksentocht in Limburg, een dagje meelopen met een boswachter en klimmen op de Veluwe.

9. Oerr

Oerr is een initiatief van Natuurmonumenten. Het daagt kinderen uit om naar buiten te gaan met spannende kaarten die ze een paar keer per jaar in de brievenbus krijgen.

oerr-natuurmonumenten

10. Eten en drinken

Van spelen in de buitenlucht krijgen kinderen honger. Neem daarom genoeg eten en drinken mee als je naar buiten gaat om te wandelen. De handen opwarmen met een beker chocolademelk uit een thermosfles is natuurlijk een goed idee.

11. Kleding

De herfst is natuurlijk niet het warmste seizoen. Kleed jezelf en je kinderen daarom warm aan. Ook goede wandelschoenen zijn van belang bij het maken van een stevige wandeling.